Spermograma: ce inseamna si cand este recomandata?

SPERMOGRAMA

ÎNAINTE
DUPĂ

Analiza seminală este un instrument important de diagnostic pentru investigarea fertilității masculine. Evaluarea este efectuată conform ghidurilor OMS, cu accent pe concentrația, motilitatea și morfologia spematozoizilor.
OMS = Organizația Mondială a Sănatății

Într-o analiză a materialului seminal, ejaculatul este examinat sub microscop pentru a evalua fertilitatea masculină. Termenul de analiză a materialului seminal include toate testele efectuate în timpul examinării spermei.

DRUMUL CĂTRE CERTITUDINE

Analiza seminală este, prin urmare, cel mai important test de infertilitate masculină. Eșantionul de spermă este produs prin masturbare, în condiții sterile, direct la locul examinării, astfel încât proba să poată fi procesată rapid și analizată. Laboratorul examinează ejaculatul sub microscop. Se poate stabili dacă motivul infertilității este numărul scăzut de spermatozoizi, numai după analizarea tuturor factorilor, inclusiv cantitatea, motilitatea și calitatea acestora. Un număr scăzut de spermatozoizi în ejaculat nu înseamnă neapărat sterilitate. Totuși, poate dura mai mult timp până când un ovul este fecundat cu succes. Motilitatea scăzută a spermatozoizilor sau morfologia deficitară a acestora pot avea un impact negativ asupra procreării naturale.

Cum trebuie să te pregătești pentru o spermogramă?

Cel puțin 2 zile de abstinență sexuală înainte de spermogramă.

Spermograma se repetă după ≈ 4 săptămâni, pentru observarea evoluției.

Colectarea probei se face prin masturbare.

Este necesară o examinare de către un urolog pentru a exclude factori precum varicocelul (vene varicoase).

VALORILE DE REFERINȚĂ OMS PENTRU O

SPERMOGRAMĂ NORMALĂ

OMS = Organizația Mondială a Sănătății

Un ejaculat de cel puțin 1,5 ml trebuie să conțină mai mult de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal. Cel puțin 32% ar trebui să se deplaseze rapid, înainte, iar cel puțin 4% ar trebui să aibă o formă normală. Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, bărbatul este considerat fertil. Pe lângă rezultatele analizei materialului seminal, ejaculatul nu trebuie să conțină mai mult de 1 milion de celule albe și microorganisme pe mililitru de ejaculat. Pentru a fi sigur, ejaculatul trebuie analizat de două ori.

Administrarea PROfertil® este necesară dacă analiza materialului seminal este anormală sau prezintă una sau mai multe deviații.

Concentrația spermatozoizilor: Standardul actual al OMS prevede că ar trebui să existe cel puțin 15 milioane de celule de spermă pe mililitru. Volumul ejaculat trebuie să fie de cel puțin 1,4 mililitri.

WHO
1998
WHO
2010
Ejaculate volumen2ml1,5ml
Total sperm count in ejaculate40 mill.39 mill.
Sperm count20 mill./ml17 mill./ml
Progressive motility50%32%
Vital sperm75%38%
Morphologically normal sperm30%4%
Overall motility50%40%
pH Value≥ 7,2 – 7,8≥ 7,2