SĂNĂTATEA SPERMATOZOIZILOR

MOTILITATEA SPERMATOZOIZILORMotilitatea spermatozoizilor este un factor important pentru mișcarea acestora prin tractul reproducător feminin, dupa contactul sexual. Când spermatozoizii nu sunt suficient de rapizi, ei mor înainte de a ajunge la ovul.
Motilitatea este împărțită în trei categorii:
• Motilitatea progresivă (PR) – mișcarea de înaintare
• Motilitatea non-progresivă (NP) – motilitatea locală (mișcarea circulară)
• Imobil – fără mișcare

Motilitatea este considerată normală dacă mai mult de 32% din spermatozoizi au motilitate progresivă.
Concentrația de spermatozoiziConcentrația de spermatozoizi sau numărul de spermatozoizi/ml furnizează informații prognostice și de diagnostic; arată numărul de spermatozoizi eliberați în timpul actului sexual. Acest lucru permite determinarea producției de spermatozoizi, a rezervelor de spermatozoizi din epididim, precum și permeabilitatea sistemului de canale spermatice.
Morfologia
(forma)
Aspectul spermatozoizilor este crucial pentru evaluarea fertilității. Sunt utilizate diferite criterii pentru a evalua morfologia spermatozoizilor umani cu diferite sisteme de clasificare pentru defectele capului, ale părții intermediare și ale cozii, identificate sub microscop.
Morfologia este considerată normală, dacă procentul de spermatozoizi cu formă normală este de 4% sau mai mult.
VitalitateaVitalitatea spermatozoizilor este procentul de spermatozoizi vii din ejaculat.

CALITATEA SLABĂ A MATERIALULUI SEMINAL

OLIGOZOOSPERMIA / AZOOSPERMIA

(număr scăzut de spermatozoizi în ejaculat) datorită:

Producției slabe de spermă.

Cauze:

  • Stres
  • Infecții
  • Dezechilibru hormonal
  • Diabet
  • Chirurgie de natură oncologică
  • Poziționarea defectuoasă a testiculelor
  • Factori genetici și de mediu
  • Alcool sau abuz de droguri

Transportul îngreunat al spermatozoizilor

Cauze:

  • Inflamația
  • Varicocelul (vene varicoase)
  • Anomalii genetice

6 studii clinice care arată îmbunătățirea tuturor parametrilor relevanți ai spermogramei după administrarea PROfertil® 2 capsule/zi timp de 3 luni

MOTILITATE SCĂZUTĂ

ASTENOZOOSPERMIE

(motilitatea redusă a spermatozoizilor în ejaculat)

Studiile au confirmat, în mod repetat, că motilitatea spermatozoizilor poate fi îmbunătățită după administrarea PROFERTIL® timp de cel puțin 3 luni.
Motilitatea crescută a spermatozoizilor, combinată cu o îmbunătățire a tuturor celorlalți parametri ai spermatozoizilor, conduc la o creștere a ratei de fertilitate.

SINDROMUL OAT

OLIGOASTENOTERATOZOOSPERMIA

(„defect triplu”)

Oligoastenoteratozoospermia este o anomalie a spermatozoizilor care afectează trei parametri:

  • Numărul scăzut al spermatozoizilor („oligo”)
  • Motilitatea scăzută a spermatozoizilor („asteno”)
  • Morfologia anormală a spermatozoizilor („terato”)

Cauzat de:

  • Poziționarea defectuoasă a testiculelor
  • Varicocel
  • Anomalii cromozomiale
  • Dezechilibru hormonal
  • Infecții
  • Medicamente
  • Abuz de alcool / droguri

Studiile clinice au confirmat, în repetate rânduri, că PROfertil® poate îmbunătăți parametrii relevanți pentru fertilitate și, astfel, poate crește rata de succes în obținerea sarcinii.

Întrucât sindromul OAT include și un număr redus de spermatozoizi, motilitatea scăzută a spermatozoizilor și morfologia anormală a spermatozoizilor PROfertil® poate aduce o contribuție semnificativă la îmbunătățirea parametrilor relevanți pentru fertilitate.

  1. Schauer I. et. al; Micronutrients as an alternative to fertility treatment in men with subclinical varicocele; published at the annual  congress of the European Association of Urology (EAU) 2009
  2. Imhof M. et al.; Improvement of sperm quality after micronutrient supplementation; published in e-SPEN , Volume 7, Issue 1, Febr 2012
  3. Imhof M. et al; The use of the nutraceutical “PROfertil®” – a therapy of the “male factor“, for the improvement of semen quality. presented at EAU Bratislava 2010
  4. Lipovac et al.; Comparison of the effect of a combination of eight micronutrients versus a standard mono preparation on sperm parameters; published in BioMed Central, Reproductive Biology and Endocrinology (2016)
  5. Lipovac M. et al.; Increased hyaluronan acid binding ability of spermatozoa indicating a better  maturity, morphology, and higher DNA-integrity after micronutrient supplementation;published in European Medical Journal 2014
  6. Imhof M. et al.; Measured with sperm chromatin dispersion (SCD) technique, will DNA integrity in spermatozoa increase after micronutrient supplementation?  A retrospective study; first results presented at Aspire Hong Kong 2019

FRAGMENTAREA ADN-ului

sau deteriorarea materialului genetic

În dezvoltarea embrionară, informațiile genetice sunt transferate către celulele nou create în timpul procesului de diviziune celulară. Cu toate acestea, dacă există rupturi în ADN (dacă informațiile genetice sunt „rupte” sau „fragmentate”), celulele nou create vor fi incomplete, incapabile să funcționeze corect și, ca urmare, embrionul moare. În diviziunea celulară, ADN-ul este ghidat ca un tren pe șine. Atunci când ADN-ul este fragmentat, e ca și cum ar lipsi o parte a șinei de tren – trenul genetic deraiază!

Spermatozoizii au sarcina de a transporta în siguranță materialul genetic – ADN-ul – și de a-l implanta în ovul. Cu cât ADN-ul este mai fragmentat, cu atât este mai dificil pentru spermatozoid sa iși îndeplinească funcția. Pentru depistarea gradului de fragmentare a ADN-ului se pot face teste.

Astfel, este binecunoscut faptul că infertilitatea masculină este strâns legată de gradul de fragmentare a ADN-ului. Cu cât este mai mare gradul de fragmentare a ADN-ului de la nivelul spermatozoizilor, cu atât sunt mai scăzute șansele unei sarcini sănătoase. PROfertil® poate fi benefic pentru bărbații cu vârsta peste 35 de ani, deoarece la această vârstă, riscul de fragmentare a ADN-ului începe să crească semnificativ. Fragmentarea ADN-ului legată de vârstă poate fi una din cauzele creșterii avorturilor spontane 1-2).

Referințe:
1) Galaviz-Hernandez et al., Frontiers in Physiology 2019.
2) Sartorius et al., Human Reprod. 2010.

2 studii clinice au demonstrat ca PROfertil® poate proteja împotriva deteriorării ADN-ului. La 74.6% din consumatori s-a observat o creștere semnificativă a procentului de spermatozoizi cu ADN-ul integru, dupa 3 luni de utilizare PROfertil®.

N. Phillips, L. Taylor, G. Bachmann. Maternal, infant and childhood risks associated with advanced paternal age: The need for comprehensive counseling for men. Maturitas, 2019; 125: 81 DOI: 10.1016/j.maturitas.2019.03.02