Ce este infertilitatea masculină și care sunt cauzele

Ce este infertilitatea masculină?

 

Infertilitatea înseamnă incapacitatea unui cuplu de concepe un copil pe cale naturală, după un an în care au întreținut relații sexuale regulate, neprotejate. De obicei, atunci când un cuplu nu poate concepe un copil, femeia este examinată prima, deși infertilitatea masculină este cauza problemei în aproape jumătate din cazuri.

Există două tipuri de infertilitate: primară și secundară.

Infertilitatea primară:

Înseamnă că bărbatul nu a conceput niciodată un copil.​

Infertilitatea secundară:

Diagnosticul este pus atunci când bărbatul a avut deja unul sau mai mulți copii, dar nu mai poate concepe în prezent.

 

Ce cauzează infertilitatea masculină?

 

Infertilitatea la bărbați poate avea mai multe cauze. Anumite afecțiuni genetice, dar și stresul, stilul de viață și obiceiurile alimentare pot reduce producția și calitatea spermei. Prin urmare, medicii vorbesc despre tulburările moștenite și unele dobândite. Mai mult, în stabilirea unui diagnostic, ei fac o distincție clară între afecțiunile legate de tulburarea hormonală a funcției testiculare, spermatogeneză (procesul de formare a spermatozoizilor la nivel testicular) și afecțiunile sistemului de transport al spermei.

 

Infertilitatea masculină: Cauze medicale

Boli testiculare

 

Bolile testiculare și epididimare, cum ar fi inflamația, varicocelul netratat sau torsiunea testiculară, afectează în special bărbații mai tineri. Aceste afecțiuni sunt foarte grave, deoarece pot afecta fertilitatea masculină dacă sunt neglijate sau tratate cu întârziere.​ Printre bolile testiculare care pot duce la infertilitate masculină se mai numără cancerul testicular, malformații congenitale ale testiculelor, infecții sau traumatisme la nivelul testiculelor, afecțiuni genetice.

 

Disfuncție hormonală

 

Hormonii, în special hormonul FSH, controlează producția de spermatozoizi din testicule. Tratamentul hormonal se recomandă atunci când există o producție scăzută de spermatozoizi, un efect insuficient al FSH sau un nivel prea scăzut de testosteron.

 

Dilatații venoase la nivel testicular (varicocel)

 

Varicocelul este dilatația venoasă de la nivelul testiculului și cordonului spermatic. Varicocelul netratat provoacă frecvent infertilitate masculină, deoarece acumularea de sânge în scrot duce la o creștere a temperaturii în testicule cu 0,5-1°C, ceea ce are la rândul său un efect advers asupra producției de spermatozoizi. Astfel, varicocelul poate fi una din cauzele infertilității masculine.

 

Anticorpi anti-spermatozoizi

 

Deoarece spermatozoizii nu se produc până la pubertate, organismul poate reacționa ca în cazul unei substanțe străine și astfel produce anticorpi împotriva spermatozoizilor. Acești anticorpi pot reduce șansele de a concepe un copil.

 

Tulburare de canal deferent

 

Maturizarea finală a spermatozoizilor survine în epididim. Canalul deferent (sau ductul deferent) este un sistem de canale care transportă sperma de la epididim către canalul ejaculator, pregătind ejacularea. Chiar și infecțiile minore pot duce la un blocaj al acestor canale. Datorită acestei perturbări a transportului, spermatozoizii nu mai ajung în lichidul seminal sau prezintă anomalii. În cazul unor boli genetice, cu este fibroza chistică, vasele deferente pot fi absente. 

 

Tulburări legate de viața sexuală

 

Anumite tulburări care țin de viața sexuală pot reduce șansele unui bărbat de a concepe un copil. Astfel, în caz de disfuncție erectilă, incapacitate de ejaculare sau ejaculare prematură sunt necesare mai întâi identificarea cauzelor și tratarea acestor probleme.

 

Tulburări de ejaculare

 

Ejacularea retrogradă apare atunci când lichidul seminal ajunge în vezica urinară, în loc să iasă prin penis. Problema poate să apară în urma unor operații la nivelul prostatei sau vezicii, dar și în caz de diabet sau afecțiuni ale coloanei vertebrale. În acest caz, spermatozoizii pot fi recoltați printr-o procedură specială.

 

Infertilitatea masculină: Cauze externe

 

Alimentația

 

În prezent, stilul de viață agitat nu permite respectarea unei diete sănătoase, multe persoane ajungând să consume alimente bogate în calorii, dar sărace în nutrienți esențiali. Acest deficit poate afecta sănătatea, inclusiv calitatea spermei. Unele studii au arătat că o dietă bogată în dulciuri, sare și carbohidrați este asociată cu anomalii ale spermatozoizilor.

 

Vârsta

 

După vârsta de 40 de ani, calitatea spermei începe să se deterioreze. De aceea, chiar și femeile care au sub 30 de ani pot avea dificultăți în a concepe un copil cu un partener mai în vârstă, comparativ cu unul mai tânăr. În același timp, mulți bărbați cu vârsta peste 40 de ani, după ce și-au urmat cariera și au o situație financiară bună, își doresc o familie. Dar vârsta înaintată aduce unele schimbări nedorite: scăderea numărului de spermatozoizi, scăderea motilităţii spermatozoizilor, deteriorarea semnificativă a funcţiei sexuale şi chiar schimbări cromozomiale (modificări genetice).

 

Bisfenol A (BPA)

 

Bisfenolul A (BPA) este unul dintre cele mai întâlnite produse chimice. Acesta se găsește în multe produse de consum din plastic, precum și în recipientele în care se depozitează alimente și băuturi. Studiile au demonstrat că BPA afectează calitatea lichidului spermatic. O concentrație mai mare crește riscul producerii unei calități slabe de lichid seminal. Acest lucru afectează concentrația, vitalitatea și motilitatea spermatozoizilor, care sunt factori esențiali pentru fertilitate.

 

Medicamentele

 

Anumite medicamente (cum ar fi steroizii anabolizanți, medicamente cu efecte estrogenice, progestative sau androgene) pot interfera cu mecanismele de reglare endocrine și, prin urmare, pot afecta fertilitatea la bărbați. Unele substanțe, cum sunt citostaticele, unele antibiotice și imunosupresoare, pot avea efect gonadotoxic direct, prin inhibarea spermatogenezei. Sedativele și antidepresivele, antihipertensivele, antiepilepticele și medicamente pentru sistemul cardiovascular pot reduce libidoul și afectează funcția erectilă. Au fost raportate chiar și cazuri de ejaculare redusă.

 

Temperatura

 

Temperatura normală a testiculelor este de aproximativ 35°C. Expunerea prelungită la căldură poate duce la o creștere a temperaturii scrotale și, prin urmare, poate afecta fertilitatea. Acest lucru poate duce la astenozoospermie (scăderea numărului de spermatozoizi), oligozoospermie (concentrație redusă de spermatozoizi în lichidul seminal) sau teratozoospermie (morfologie anormală a spermatozoizilor).

 

Factori care cresc riscul de infertilitate masculină

 

Dacă infertilitatea masculină nu are o cauza medicală, atunci este posibil ca problema să apară din cauza stilul de viață dezechilibrat. Există mai mulți factori de risc, care pot afecta fertilitatea la bărbați.

 

Obezitatea

 

Excesul de greutate (10 kg peste greutatea considerată normală) crește riscul de infertilitate. În mod special, creșterea grăsimii abdominale duce la o reducere a ratei libere, activă din punct de vedere biologic, a testosteronului. De aceea, pentru o îmbunătățire a calității spermei, medicul poate recomanda pierderea în greutate.

 

Fumatul

 

Fumatul afectează densitatea spermei, motilitatea (mișcarea) spermatozoizilor și morfologia (aspectul) spermatozoizilor. Studiile arată că există un efect direct asupra funcției testiculare și asupra spermatogenezei. Metaboliții componentelor din fumul de țigară pot induce o reacție inflamatorie în tractul genital masculin, care, la rândul său, poate provoca leziuni oxidative la nivelul lichidului seminal, datorită radicalilor liberi de oxigen.

 

Alcoolul

 

Abuzul de alcool poate avea efecte toxice pentru testicule. Acestea se manifestă prin afectarea procesului de spermatogeneză, generând sindromul celulelor Sertoli, precum și o motilitate și morfologie anormale a spermatozoizilor.

 

Nutriția

 

Deficiențele alimentare pot duce la dezechilibre nutriționale și, ulterior, la scăderea calității spermei. Vitaminele și micronutrienții, pe care organismul trebuie să le obțină din alimente, servesc drept cofactor pentru reacțiile enzimatice și au un efect antioxidant. În cazul unei diete dezechilibrate, medicul poate recomanda administrarea unor alimente destinate unor scopuri medicale speciale, cum este Profertil.

A se utiliza sub supraveghere medicală. Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucţiunilor de utilizare recomandate.

Aliment incomplet nutritional, nu este adecvat utilizării ca singura sursă de alimentație.

 

Referințe: 

  1. Federica Cariati, Nadja D’Uonno, Francesca Borrillo,Stefania Iervolino, Giacomo Galdiero and Rossella Tomaiuolo (2019 Jan 20)Bisphenol A: an emerging threat to male fertility, available at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6339693/
  2. Chin-Yu Liu, Yu-Ching Chou, Jane C., J. Chao, Chien-Yeh Hsu, Tai-Lung Cha, Chih-Wei Tsao (July 28, 2015) The Association between Dietary Patterns and Semen Quality in a General Asian Population of 7282 Males, available at https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0134224

3. Avi Harlev, Ashok Agarwal, Sezgin Ozgur Gunes, Amit Shetty and Stefan Simon du Plessis (2015 Dec 23) Smoking and Male Infertility:              An Evidence-Based Review, available at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4709430/