CE ESTE INFERTILITATEA MASCULINĂ SI CARE SUNT CAUZELE ?

CE ÎNSEAMNĂ INFERTILITATEA?​

Infertilitatea înseamnă incapacitatea unui cuplu de a se reproduce. Potrivit medicilor, infertilitatea este definită ca eșecul de a concepe după un an de relații sexuale fără contracepție.

Există două tipuri de infertilitate: primară și secundară.

Infertilitatea primară:
înseamnă că un bărbat nu a conceput niciodată un copil.​

Infertilitatea secundară:
bărbatul a avut deja unul sau mai mulți copii, fie cu partenera sa actuală, fie cu o altă femeie.

În cuplurile ce suferă de infertilitate, femeia este cea care, de obicei, este examinată prima; deseori, bărbații sunt examinați numai ulterior, chiar dacă infertilitatea masculină contribuie la aproape jumătate din toate cazurile existente.

CE CAUZEAZĂ INFERTILITATEA?

Infertilitatea masculină are multe cauze – genetice, stresul, schimbări ale stilului de viață dar și obiceiurile alimentare – care au redus producția și calitatea spermei la o rată alarmantă. Există cazuri în care bărbații nu pot concepe un copil chiar și după un an de contacte sexuale neprotejate.

O distincție fundamentală se face între tulburările moștenite și cele dobândite. Mai mult, se face o diferențiere între afecțiunile legate de tulburarea hormonală a funcției testiculare, spermatogeneza (procesul de formare a spermatozoizilor la nivel testicular) și afecțiunile sistemului de transport al spermei.

INFERTILITATEA 

CAUZE MEDICALE

Boli testiculareBolile testiculare și epididimare, cum ar fi inflamația, varicocelul sau torsiunea testiculară, afectează în cea mai mare parte bărbații mai tineri și sunt foarte grave, deoarece pot afecta fertilitatea dacă sunt tratate cu întârziere.​
Disfuncție hormonalăHormonii, în special hormonul FSH, controlează producția de spermatozoizi din testicule. Tratamentul hormonal se recomandă când există o producție scăzută sau un efect insuficient al FSH.
Dilatații venoase la nivel testicular (varicocel)Varicocelul este dilatația venoasă de la nivelul testiculului și cordonului spermatic. Varicocelul netratat provoacă frecvent infertilitate masculină, deoarece acumularea de sânge în scrot duce la o creștere a temperaturii în testicule cu 0,5-1°C, ceea ce are la rândul său un efect advers asupra producției de spermatozoizi. Astfel, varicocelul poate fi una din cauzele infertilității masculine.
Anticorpi anti-spermatozoiziDeoarece spermatozoizii nu se produc până la pubertate, organismul poate reacționa ca în cazul unei substanțe străine și astfel produce anticorpi împotriva spermatozoizilor. Acești anticorpi pot reduce șansele de a concepe un copil.
Tulburare de canal deferentMaturizarea finală a spermatozoizilor survine în epididim. Epididimul este un sistem de canale cu lungimea de doi până la patru metri, prin care este transportată sperma. Chiar și infecțiile minore pot duce la un blocaj. Datorită acestei perturbări a transportului, spermatozoizi nu ajung în lichidul seminal; nu există spermatozoizi suficienți în lichidul ejaculat sau aceștia prezintă anomalii.

INFERTILITATEA – CAUZE

DEPENDENTE DE STILUL DE VIAȚĂ

Dacă infertilitatea nu are o cauza medicală, știința modernă presupune că infertilitatea este cauzată în primul rând de dietă și stilul de viață.

ObezitateaExcesul de greutate (10 kg peste greutatea considerată normală) crește riscul de infertilitate. În mod special, creșterea grăsimii abdominale duce la o reducere a ratei libere, activă din punct de vedere biologic, a testosteronului.
FumatulFumatul afectează densitatea spermei, motilitatea (mișcarea) spermatozoizilor și morfologia (aspectul) spermatozoizilor. Se presupune ca există un efect direct asupra funcției testiculare și asupra spermatogenezei. Metaboliții componentelor din fumul de țigară pot induce o reacție inflamatorie în tractul genital masculin, care, la rândul său, poate provoca leziuni oxidative la nivelul lichidului seminal datorită radicalilor liberi de oxigen.
AlcoolulAbuzul de alcool poate avea efecte toxice pentru testicule. Acestea se manifestă prin afectarea procesului de spermatogeneză, generând sindromul celulelor Sertoli, precum și o motilitate și morfologie anormale a spermatozoizilor.
NutrițiaDeficiențele alimentare pot duce la dezechilibrelor nutriționale și, ulterior, la scăderea calității spermei. Vitaminele și micronutrienții, pe care organismul trebuie să le obțină din alimente, servesc drept cofactor pentru reacțiile enzimatice și au un efect antioxidant.

INFERTILITATEA

CAUZE EXTERNE

Alimentele S-a constatat că fructele și legumele de astăzi conțin mai puține vitamine.
Calitatea produselor alimentare s-a deteriorat din cauza agriculturii intensive.
Referință: Guidelines on food fortification with micronutrients by Lindsay Allen et al. World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations 2006 Male factor subfertility: possible causes and the Impact of nutritional factors. Wong WY et al. Fertil Steril 2000 73:435-442
VârstaDe la vârsta de aproximativ 40 de ani, calitatea spermei începe să se deterioreze. Femeile cu vârsta mai mică de 30 de ani au o șansă mai redusă de a concepe dacă partenerul lor are vârsta de peste 40 de ani, comparativ cu un partener mai tânăr. În același timp, din ce în ce mai mulți bărbați cu vârsta peste 40 de ani, după ce și-au urmat cariera, sunt gata să se stabilească într-o relație și întemeiază o familie. Aşadar, este la modă ca bărbații în vârstă sa devină părinți. Dar vârsta înaintată aduce schimbări: scăderea numărului de spermatozoizi, scăderea motilităţii spermatozoizilor, deteriorarea semnificativă a funcţiei sexuale şi schimbări cromozomiale (modificări genetice).
Bisfenol A (BPA)Bisfenolul A (BPA) este unul dintre cele mai intâlnite produse chimice. Acesta se găsește în multe produse de consum din plastic, precum și în recipientele în care se depozitează alimente și băuturi. Urmele de BPA pot fi, de asemenea, găsite în stratul interior al cutiilor de alimente. În mod alarmant, BPA este, de asemenea, utilizat în producția de suzete și biberoane.
Și calitatea lichidului spermatic este afectată de prezența BPA. O concentrație mai mare de BPA  crește riscul producerii unei calități slabe de lichid seminal. Acest lucru a afectează concentrația, vitalitatea și motilitatea spermatozoizilor, factori esențiali pentru fertilitate.
MedicamenteleAnumite medicamente (cum ar fi steroizii anabolizanți, medicamente cu efecte estrogenice, progestative sau androgene) pot interfera cu mecanismele de reglare endocrine și, prin urmare, pot influența fertilitatea. Unele substanțe, cum ar fi agenții citostatici, unele antibiotice și imunosupresoare pot avea un efect gonadotoxic direct prin inhibarea spermatogenezei. Tranchilizantele și antidepresivele, medicamentele antihipertensive, antiepileptice și medicamente pentru sistemul cardiovascular pot reduce libidoul și funcția erectilă. Au fost raportate și cazuri de ejaculare redusă.
TemperaturaTemperatura normală a testiculelor este de aproximativ 35 ° C. Căldura (de exemplu, muncitorul din oțelării, scaunele încălzite, perioadele lungi de ședere pentru șoferi, vizitele frecvente la saună) poate duce la o creștere a temperaturii scrotale și, prin urmare, pot afecta fertilitatea. Acest lucru poate duce la astenozoospermie, oligozoospermie sau teratozoospermie.

Referință: Isiah D Harris, MD,1 Carolyn Fronczak,2 Lauren Roth, MD,1 and Randall B Meacham, MD2 Fertility and the Aging Male, Rev Urol. 2011; 13(4): e184–e190