Studiul Varicocel 2009

Care este rolul varicocelului în infertilitatea masculină?

„Micronutrientii ca alternativă la tratamentul fertilității la bărbații cu varicocel subclinic”

Aproximativ 15-20% din toți bărbații adulți au un varicocel. La bărbații cu infertilitate primară, această rată crește la 40%, la bărbații cu infertilitate secundară, și anume infertilitate anterioară și actuală, crește până la 70% (ASRM: Comitetul de practică 2006). Mecanismul exact al efectului nociv al varicocelului asupra testiculelor, a calității spermei sau, în ultimă instanță, asupra capacității de reproducere nu a fost stabilit în mod concludent, iar tratamentul și indicația adecvată sunt încă supuse discuțiilor.

Varicocelul și stresul oxidativ
Una dintre cele mai importante abordări fiziopatologice și terapeutice indică niveluri ridicate de stres oxidativ la testiculele bărbaților cu varicocel. S-a stabilit că pacienții cu varicocel au un dezechilibru între speciile reactive de oxigen și capacitatea antioxidantă, precum și o biosinteză inadecvată a coenzimei antioxidante Q10; ambele sunt principalele cauze ale leziunilor oxidative. Acestea se manifestă în special în membranele celulare cu un procent ridicat de acizi grași nesaturați, cum ar fi membranele spermatozoidului.

Cum sunt tratate varicocelele?
Pe lângă terapia chirurgicală sau intervențională, administrarea de micronutrienți reprezintă o formă modernă de abordare a infertilității la pacienții cu varicocel. În timp ce micronutrienții și antioxidanții sunt adesea utilizați cu rezultate bune la bărbații cu infertilitate idiopatică, ei sunt încă relativ neexplorați la bărbații cu varicocel. O abordare tipică a varicocelelor ar fi îmbunătățirea mediului prin reducerea inflamației și stresului oxidativ cu medicamente antiinflamatorii (AINS), precum și cu substanțe antioxidante cum ar fi vitamina E, glutation și coenzima Q10. Utilizarea L-carnitinei și L-acetilcarnitinei, ambele fiind esențiale pentru transportul acizilor grași, fie singuri, fie în combinație cu un medicament antiinflamator, pare să fie, de asemenea, o opțiune viabilă de tratament. Până în prezent au existat cercetări limitate în utilizarea terapeutică a micronutrientilor, cum ar fi zinc, seleniu, acid folic etc., în legătură cu varicocelele, dar a dus la o îmbunătățire semnificativă atunci când a fost luată în combinație cu antioxidanți.
Design studiu
Acest studiu a fost realizat în Centrul de Fertilitate de la Clinica Medicală Internațională din Viena (Austria), după excluderea infecțiilor, aspermiei și tulburărilor hormonale, pe un număr de 55 bărbați (vârste: 18-43, vârsta medie 32) cu varicocel subclinic (clasificarea OMS 0,1) două analize anormale ale materialului seminal (la cel puțin o lună distanță) și infertilitate de mai mult de doi ani (în medie 2,7 ani) aceștia au primit o combinație de micronutrienți (PROfertil®), conținând L-carnitină, L-arginină, vitamina E, acid folic, seleniu, glutation și coenzima Q10 pe o perioadă de trei luni.
Rezultatele studiului:
Micronutrienții sunt o alternativă la tratamentul infertilității la bărbații cu varicocel subclinic (25): Evaluarea post-administrare a arătat o îmbunătățire a tuturor parametrilor spermei și apariția unei sarcini în 41,18% din cazuri.
Concluzie:
Administrarea de micronutrienți pare a fi o opțiune pentru îmbunătățirea calității spermei și, în consecință, a fertilității, în special la bărbații cu varicocel subclinic și de grad scăzut, pentru care tratamentul chirurgical sau intervențional nu este indicat sau unde riscurile depășesc beneficiile.