Studiul L –
carnitină 2016

“Comparison of the effect of a combination of eight micronutrients versus a standard mono preparation on sperm parameters”

Markus Lipovac, Florian Bodner, Martin Imhof and Peter Chedraui

”Compararea efectului unei combinații de opt micronutrienți cu un mono preparat standard, asupra parametrilor spermatici”

Markus Lipovac, Florian Bodner, Martin Imhof and Peter Chedrau

10-15% dintre cuplurile ce urmăresc să conceapă nu reușesc să aibă copii. Factorii legați de bărbat ajung să fie responsabili pentru aproape jumătate din cazurile de infertilitate, ei prezentând o spermogramă anormală. La 45 % din bărbații infertili, această problemă are o cauză inexplicabilă (neidentificată). Într-o analiză Cochrane, s-a raportat că suplimentarea cu antioxidanți a dietei bărbaților infertili poate determina creșterea numărului de nașteri cu feți vii pentru cuplurile ce urmează o terapie ART ciclică. Mecanismul de acțiune se datorează îmbunătățirii calității spermatozoizilor prin corectarea deficienței de nutrienți precum și prin reducerea stresului oxidativ.

Rezultate:
Toți parametrii spermatici (volum, densitate, motilitate progresivă generală [inclusiv motilitatea lentă și rapidă) și procentul de spermatozoizi cu morfologie normală s-au îmbunătățit semnificativ după 3 luni de administrare în ambele grupuri în comparație cu valoarea inițială (p <0,001). Totuși, s-a observat că schimbarea relativă (exprimată ca % de creștere a valorilor absolute) pentru densitatea spermatozoizilor și motilitatea progresivă globală (inclusiv motilitate rapidă) este mai mare pentru grupul tratat cu micronutrienți combinați, comparativ cu grupul de monoterapie care utilizează numai L-carnitină ( p <0,05).
Concluzii:
Efectul global asupra parametrilor spermatici a fost similar în ambele grupuri analizate. În grupul PROfertil® ameliorarea globală a densității spermatozoizilor, motilitatea progresivă rapidă a fost semnificativ mai bună decât cea din grupul de monoterapie.Beneficiile practice:
Beneficiile practice:
La bărbații cu probleme de fertilitate, suportul nutrițional cu PROfertil® a demonstrat că:

  • îmbunătățește parametrii standard spermatici.
  • este mai eficace decât monoterapia în ceea ce privește îmbunătățirea semnificativă a densității spermatozoizilor.
  • este mai eficace decât monoterapia în ceea ce privește îmbunătățirea semnificativă a motilității progresive a spermatozoizilor.
  • crește probabilitatea de a obține o sarcină cu făt sănătos prin concepție naturală / asistată .