Studiu comparativ
deschis 2010

“Improvement of sperm quality after micronutrient supplementation”

„Îmbunătățirea calității spermei după suplimentarea cu micronutrienți”

Design studiu:
Condus de Prof. univ. Dr. Martin Imhof acest studiu comparativ deschis, a fost efectuat la Centrul de Fertilitate Clinica Medicală Internațională din Viena, Austria, în perioada ianuarie 2006 – octombrie 2010. Un grup de 132 bărbați infertili a fost invitat să ia două capsule pe zi cu ingredientul activ (PROfertil®) pentru o perioadă de trei luni. Fiecare capsulă cu ingredientul activ conține L-carnitină, L-arginină, zinc, vitamina E, glutation, acid folic, seleniu și coenzima Q10. Grupul de control constituit, de asemenea din bărbați infertile, nu au primit ingredientul activ (n = 73). Investigația utilizată a fost analiza standard a spermei, efectuată la început și după trei luni de administrare. Criteriile de includere au fost vârsta > 18 și <65 ani, infertilitatea de un an și cel puțin două rezultate anormale ale spermogramei înainte de studiu. Criteriile de excludere au fost varicocelul, infecțiile, aspermia sau tulburările hormonale.

Rezultatele studiului în detaliu:
S-a observat îmbunătățirea calității spermei la bărbații infertili datorită combinației de micronutrienți. Toți parametrii evaluați au fost semnificativ îmbunătățiți după trei luni de administrare . Densitatea spermei, volumul mediu al ejaculatului, motilitatea spermatozoizilor (mișcarea de înaintare și total) și morfologia normală au crescut cu 33,3, 215,5, 83,1, 36,4 și, respectiv, 23,0%. Aceste îmbunătățiri au fost semnificativ mai mari față de cele observate in grupul de control. Nu au fost înregistrate efecte secundare în grupul evaluat și, după o perioadă de observație de șase luni, au fost raportate 34 de sarcini, comparativ cu doar 11 sarcini în grupul de control.

Concluzie:
Studiul a arătat în mod impresionant că administrarea de PROfertil® realizează o îmbunătățire semnificativă a calității spermei până la parametrii complet normali ai materialului seminal.