Rolul spermatozoidului

Spermatozizii sunt celule foarte speciale.
Ele nu sunt numai cele mai mici, dar și cele mai polarizate celule ale corpului care își îndeplinesc funcțiile chiar și în afara corpului, în aparatul genital feminin. Pentru a menține această polarizare extremă, spermatozoizii prezintă o membrană plasmatică specială care conține o cantitate extraordinară de acizi grași polinesaturați (PUFA). Acest conținut ridicat de PUFA este esențial pentru funcția normală a spermatozoizilor, deoarece reprezintă fundația fluidității crescute a membranei plasmatice a acestora. La rândul său, fluiditatea membranei este direct legată de funcțiile normale ale spermatozoizilor, care pot fi de fapt considerate funcții ale membranei.

Lipsa intrinsecă de protecție antioxidantă
În plus, spermatozoizii se caracterizează prin aspecte morfologice deosebite, care cuprind nu numai polarizarea extremă, ci și pierderea dramatică a majorității citoplasmei în timpul spermatogenezei.
Ca rezultat, celulele germinale masculine prezintă o lipsă inevitabilă de protecție antioxidantă intrinsecă de către devoratorii ROS(speciile reactive de oxigen) cum ar fi catalaza, peroxidaza de glutation (GPx) sau superoxid dismutază (SOD), precum și molecule neenzimatice cum ar fi vitamina C, vitamina E și glutation. Ambii factori, lipsa intrinsecă a protecției antioxidante, împreună cu conținutul extraordinar de mare al PUFA din membrana plasmatică, fac ca celulele germinale masculine să fie vulnerabile la stresul oxidativ.

//