De ce PROfertil®?

„Fiecare om ar trebui să construiască o casă, să planteze un copac și să aibă un copil” spune un proverb popular. Primele două puncte din „lista de sarcini” sunt relativ ușor de realizat. Cel de-al treilea, sa devii tatăl unui copil, pentru tot mai mulți bărbați rămâne o dorință din ce în ce mai greu de îndeplinit.”

La nivel mondial, se nasc din ce în ce mai puțini copii, din cele mai diverse motive. Astăzi, deja 10-15% din toate cuplurile sunt afectate de probleme de infertilitate. Cauza neîmplinirii dorinței de a avea un copil se poate gasi la femei (factorul „feminin”), la bărbați (factorul „masculin”) sau într-o combinație a celor două.

Factorul masculin:

În 40-90% din cazuri, infertilitatea masculină este cauzată de insuficiența producției de spermă. Studiile din ultimii 50 de ani arată o scădere cu 58% a numărului de spermatozoizi din lichidul seminal (1).
Analiza a peste 100 de studii publicate arată că în ultimii 60 de ani s-a produs o scădere semnificativă a densității spermei, în principal la populația Statelor Unite și în Europa / Australia  (între 1-3% / an) (2,3) .


Infertilitatea masculină are multe cauze – industrializarea, factorul genetic, stresul, schimbările în stilul de viață, dar și obiceiuri dietetice care au dus la reducerea producției și calitatii spermei într-o rată alarmantă. Deși există numeroase opțiuni de tratament disponibile pentru femei, inclusiv fertilizarea in vitro (FIV), opțiunile bărbaților de a-și îmbunătăți calitatea spermei, sunt foarte limitate.

PROfertil® este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale indicat pentru regimul dietetic al fertilității la bărbații care doresc să aibă copii. PROfertil®  ajută la îmbunătățirea calității spermei și, prin urmare, poate ajuta bărbații cu probleme de fertilitate. Eficacitatea PROfertil® a fost demonstrată în studiile clinice care arata ca adaosul de micronutrienți îmbunătățeste calitatea spermei (4,5,6,7,8).

1) Imhof M., Matthai C., Huber J.C. Einsatz von Profertil® zur
1) Sinclair S. Male infertility: nutritional and environmental considerations; Altern Med Rev 2000; 5(1):28-382) Sween S.H., Elkin E.P., Fenster L. The question of declining sperm density revisited: An analysis of 101 studies published 1934-1996; Environmental Health Perspectives 2000; 108 (10).

3) Carlsen E., Giwercman A., Keiding N., Skakkebaek N. Evidence for decreasing quality of semen during past 50 years; Br Med J 1992; 305:609-61

4) Imhof M., Matthai C., Huber J.C. The use of the nutraceutical ”PROfertil®“ – a dietary management of the ”male factor“ for the improvement of semen quality presented at EAU Bratislava 2010 

5) Schauer I., Jost R., Imhof M. Micronutrients as an alternative to fertility treatment in men with subclinical varicocele presented at EAU Bratislava 2010

6) Imhof M., Lackner J., Lipovac M., Chedraui P., Riedl C. Improvement of sperm quality after micronutrient supplementation published in e-SPEN, the European e-Journal of Clin. Nutrition and Metabolism, D cember 2011; Europ. Urolog. Review Vol. 6 Issue 6 

7) M. Lipovac, F. Bodner, A. Schütz, H. Kurz, C. Riedl, J. Mair, M. Imhof Increased hyaluronan acid binding ability of spermatozoa indicating a better maturity, morphology, and higher DNA integrity after micronutrient supplementation published in EMJ Urology 2014; 1:60-65e 

8) Lipovac M., Bodner F., Imhof M., Chedraui P. Comparison of the effect of a combination of eight micronutrients versus a standard mono preparation on sperm parameters. Published in Reprod Biol Endocrinol. 2016 Dec 9;14(1):84.