Afecțiuni testiculare

Bolile testiculare și epididimare, cum ar fi inflamația, varicocelul sau torsiunea testiculară, afectează în cea mai mare parte bărbații mai tineri și sunt foarte grave, deoarece pot afecta fertilitatea dacă sunt tratate cu întârziere.

Disfuncție hormonală

Hormonii, în special hormonul FSH, controlează producția de spermatozoizi din testicule. Tratamentul hormonal se recomandă când există o producție scăzută sau un efect insuficient al FSH.

Dilatații venoase la nivel testicular (varicocel)

Varicocelul este dilatația venoasă de la nivelul testiculului și cordonului spermatic. Varicocelul netratat provoacă frecvent infertilitate masculină, deoarece acumularea de sânge în scrot duce la o creștere a temperaturii în testicule cu 0,5-1°C, ceea ce are la rândul său un efect advers asupra producției de spermatozoizi. Astfel, varicocelul poate fi una din cauzele infertilității masculine.

Anticorpi antispermatozoizi

Deoarece sperma nu se produce până la pubertate, organismul poate reacționa ca în cazul unei substanțe străine și astfel produce anticorpi împotriva spermatozoizilor. Acești anticorpi pot reduce șansele de a concepe un copil.

Tulburare de canal deferent

Maturizarea finală a spermei survine în epididim. Epididimul este un sistem de canale cu lungimea de doi până la patru metri, prin care este transportată sperma. Chiar și infecțiile minore pot duce la blocaj.
Datorită acestei perturbări a transportului, spermatozoizi nu ajung în lichidul seminal; nu există spermatozoizi suficienți în lichidul ejaculat sau aceștia prezintă anomalii.