Cauze Externe

Alimentele

S-a constatat că fructele și legumele de astăzi conțin mai puține vitamine.

  • Calitatea produselor alimentare s-a deteriorat din cauza agriculturii intensive.
  • Multe alimente, care erau anterior disponibile pe scară largă și conțineau un nivel ridicat de vitamine, nu mai sunt disponibile.

Referință: Guidelines on food fortification with micronutrients by Lindsay Allen et al. World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations 2006
Male factor subfertility: possible causes and the Impact of nutritional factors. Wong WY et al. Fertil Steril 2000 73:435-442

Vârsta1

De la vârsta de aproximativ 40 de ani, calitatea spermei începe să se deterioreze. Femeile cu vârsta mai mică de 30 de ani au o șansă cu 25% mai redusă de a concepe dacă partenerul lor are vârsta de peste 40 de ani, comparativ cu un partener mai tânăr. În același timp, din ce în ce mai mulți bărbați cu vârsta peste 40 de ani, după ce și-au urmat cariera, sunt gata să se stabilească într-o relație și întemeiază o familie. Aşadar, este la modă ca bărbații în vârstă sa devină părinți. Dar vârsta înaintată aduce schimbări: scăderea numărului de spermatozoizi, scăderea motilităţii spermatozoizilor, deteriorarea semnificativă a funcţiei sexuale şi schimbări cromozomiale (modificări genetice).

Bisfenol A

Bisfenolul A (BPA) este unul dintre cele mai intâlnite produse chimice. Acesta se găsește în multe produse de consum din plastic, precum și în recipientele în care se depozitează alimente și băuturi. Urmele de BPA pot fi, de asemenea, găsite în stratul interior al cutiilor de alimente. În mod alarmant, BPA este, de asemenea, utilizat în producția de suzete și biberoane.

Și calitatea lichidului spermatic este afectată de prezența BPA. O concentrație mai mare de BPA  crește riscul producerii unei calități slabe de lichid seminal. Acest lucru a afectează concentrația, vitalitatea și motilitatea spermatozoizilor, factori esențiali pentru fertilitate.

Medicamentele

Anumite medicamente (cum ar fi steroizii anabolizanți, medicamente cu efecte estrogenice, progestative sau androgene) pot interfera cu mecanismele de reglare endocrine și, prin urmare, pot influența fertilitatea. Unele substanțe, cum ar fi agenții citostatici, unele antibiotice și imunosupresoare pot avea un efect gonadotoxic direct prin inhibarea spermatogenezei. Tranchilizantele și antidepresivele, medicamentele antihipertensive, antiepileptice și medicamente pentru sistemul cardiovascular pot reduce libidoul și funcția erectilă. Au fost raportate și cazuri de ejaculare redusă.

Temperatura:

Temperatura normală a testiculelor este de aproximativ 35 ° C. Căldura (de exemplu, muncitorul din oțelării, scaunele încălzite, perioadele lungi de ședere pentru șoferi, vizitele frecvente la saună) poate duce la o creștere a temperaturii scrotale și, prin urmare, pot avea un efect de reducere a fertilității. Acest lucru poate duce la astenozoospermie, oligozoospermie sau teratozoospermie.

Isiah D Harris, MD,1 Carolyn Fronczak,2 Lauren Roth, MD,1 and Randall B Meacham, MD2 Fertility and the Aging Male, Rev Urol. 2011; 13(4): e184–e190.