Cauze
dependente
de stilul
de viață

Dacă infertilitatea nu are o cauza medicală, știința modernă presupune că infertilitatea este cauzată în primul rând de dietă și stilul de viață.

Obezitatea

Excesul de greutate (10 kg peste greutatea considerată sănătoasă) crește riscul de infertilitate. În mod special, creșterea grăsimii abdominale conduce la o reducere a ratei libere, activă din punct de vedere biologic, a testosteronului.

Fumatul

Fumatul afectează densitatea spermei, motilitatea (mișcarea) spermatozoizilor și morfologia (aspectul) spermatozoizilor. Se presupune ca există un efect direct asupra funcției testiculare și asupra spermatogenezei.
Metaboliții componentelor din fumul de țigară pot induce o reacție inflamatorie în tractul genital masculin, care, la rândul său, poate provoca leziuni oxidative la nivelul lichidului seminal datorită radicalilor liberi de oxigen.

Alcoolul

Abuzul de alcool poate fi toxic pentru testicule. Se manifestă prin afectarea procesului de spermatogeneză, generând sindromul Sertoli exclusiv celular, precum și o motilitate și morfologie anormale a spermatozoizilor.

Nutriția

Deficiențele alimentare pot duce la dezechilibrelor nutriționale și, ulterior, la scăderea calității spermei. Vitaminele și micronutrienții, pe care organismul trebuie să le obțină din alimente, servesc drept cofactor pentru reacțiile enzimatice și au un efect antioxidant.