Cum se efectuează o analiză a spermei?

Analiza seminală este un instrument important de diagnostic pentru investigarea fertilității masculine. Evaluarea este efectuată conform ghidurilor OMS, cu accent pe concentrația, motilitatea și morfologia spematozoizilor.

Într-o analiză a materialului seminal, ejaculatul este examinat sub microscop pentru a evalua fertilitatea masculină. Termenul de analiză a materialului seminal include toate testele efectuate în timpul examinării spermei. Analiza seminalăeste, prin urmare, cel mai important test de infertilitate masculină. Eșantionul de spermă este produs prin masturbare, în condiții sterile, direct la locul examinării, astfel încât proba să poată fi procesată rapid și analizată. Laboratorul examinează ejaculatul sub microscop. Se poate stabili dacă motivul infertilității este numărul scazut de spermatozoizi, numai după analizarea tuturor factorilor, inclusiv cantitatea, motilitatea și calitatea acestora. Un număr scăzut de spermatozoizi în ejaculat nu înseamnă neapărat sterilitate. Totuși, poate dura mai mult timp până când un ovul este fecundat cu succes. Motilitatea scăzută a spermatozoizilor sau morfologia deficitară a acestora pot avea un impact negativ asupra procreării naturale.

În conformitate cu OMS, pentru fertilitatea masculină s-au stabilit urmatoarele limite inferioare de referință pentru parametrii seminali

Un ejaculat de cel puțin 1,5 ml trebuie să conțină mai mult de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal. Cel puțin 32% ar trebui să aibă motilitate progresivă, iar cel puțin 4% ar trebui să aibă o formă normală.
Pe lângă rezultatele analizei lichidului seminal, ejaculatul nu trebuie să conțină mai mult de 1 milion de celule albe și microorganisme pe mililitru de ejaculat. Pentru a fi sigur, ejaculatul trebuie analizat de două ori.