Analiza
seminală

O analiză a spermei este un instrument important de diagnostic pentru investigarea fertilității masculine. Evaluarea este efectuată conform orientărilor OMS, cu accent pe concentrarea, motilitatea și morfologia spermatozoizilor.

Într-o analiză a materialului seminal, ejaculatul este examinat sub microscop pentru a evalua fertilitatea masculină. Termenul de analiză seminală include toate testele efectuate în timpul examinării spermatozoizilor.

Analiza seminală este, prin urmare, cel mai important test de infertilitate masculină. Eșantionul de spermă este produs prin masturbare, direct la locul examinării, unde acesta este posibil în condiții sterile, astfel încât proba poate fi procesată rapid și analizată. Laboratorul examinează ejaculatul sub microscop. Dacă calitatea slabă a spermatozoidului este cauza infertilității, poate fi stabilit numai din analizarea tuturor factorilor, inclusiv cantitatea, motilitatea și calitatea spermei. Un număr scăzut de spermatozoizi în ejaculat nu înseamnă neapărat sterilitate, totuși, poate dura mai mult timp până când un ovul este fertilizat cu succes. Motilitatea redusă sau morfologia defectuoasă a spermei poate avea un impact negativ asupra procreării naturale.

Criteriile OMS ale unei analize normale a materialului seminal:

  • Un ejaculat de cel puțin 1,5 ml trebuie să conțină mai mult de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal. Cel puțin 32% ar trebui să înoate într-o direcție spre înainte, iar cel puțin 4% ar trebui să aibă o formă normală. Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, bărbatul este considerat fertil.
  • Pe lângă rezultatele analizei materialului seminal, ejacularea nu trebuie să conțină mai mult de 1 milion de celule albe și microorganisme pe mililitru de ejaculat. Pentru a fi sigur, ejaculatul trebuie analizat de două ori.
  • Intervenția este necesară dacă analiza materialului seminal este anormală sau prezintă una sau mai multe deviații.
  • Concentrația spermatozoizilor: Standardul actual al OMS prevede că ar trebui să existe cel puțin 15 milioane de celule de spermă pe mililitru. Volumul ejaculat trebuie să fie de cel puțin 1,4 mililitri.